La nostra alimentació és cíclica durant l'any, les estacions determinen les nostres necessitats i les nostres apetències. No et perdis aquest interessant article que ens van oferir al Blog de MyPadel by DKV Seguros.  

Pàdel World Press .- En els mesos de fred, el cos ens demana plat calent, i en general, també més calòric. És per això pel que hem de procurar que aquesta energia de més no es tradueixi en excés de pes i de greix corporal, especialment si tenim en compte que el fred no anima el moviment i l'exercici físic. Cal apostar per una alimentació que s'ajusti a la despesa calòric diari.

La vitamina C és molt important per a les defenses en l'època hivernal ja que, entre moltes altres funcions, intervé en la producció d'interferó, proteïna que combat a agents patògens. Al seu torn, té una acció antioxidant, que ajuda a controlar el dany cel·lular que provoquen els radicals lliures i que repercuteix sobre els sistemes de defensa l'organisme. La trobem en totes fruites i verdures, com els cítrics, el kiwi, la pinya, el bròquil i verdures de fulla. Aquesta vitamina té l'inconvenient de ser molt sensible i s'altera fàcilment amb els canvis de temperatura, pH o si s'exposa a la llum ... Per tant, no està de més tenir la consideració de consumir les fruites i verdures en el moment de pelar, trossejar, o esprémer, per evitar la pèrdua d'aquesta vitamina.

Conformen un gran grup de nutrients essencials, que actuen de forma sinèrgica, i formen part de molts processos metabòlics per a l'obtenció d'energia i són bàsics per al sistema nerviós. Són importants en el seu conjunt però mereix una especial menció la vitamina B6 (piridoxina), que participa en la producció d'anticossos, i la vitamina B5 (àcid pantotènic) perquè el seu dèficit disminueix la capacitat de resistència a les infeccions. Les trobem en carns, peixos, productes lactis, ous, vegetals verds, fruites, cereals integrals, llevat de cervesa, llegums, fruits secs.

A més de ser antioxidant i intervenir en la formació de teixits, està associat amb les funcions immunes. Es pot trobar en aliments d'origen animal, com carns vermelles, peix o aus. Un altre element essencial és el ferro, ja que forma part de les cèl·lules sanguínies, i la seva deficiència contribueix a la debilitat de l'organisme, propiciant infeccions. El ingerim a través de les carns vermelles, fetge, tonyina, salmó, rovell d'ou, llegums i verdures, encara que en aquestes dues últimes fonts el ferro es troba en una forma no tan absorbible, per la qual cosa s'aconsella prendre'ls juntament amb aliments rics en vitamina C, ja que afavoreix la seva absorció.

Afavoreixen la proliferació de la flora intestinal sana, i reforcen d'aquesta manera una de les principals barreres de defensa de què disposa el nostre cos. La diferència entre tots dos, és que els probiòtics són microorganismes vius que per se enriqueixen la flora intestinal i els prebiòtics són substàncies que serveixen com a aliment a la flora beneficiosa ja existent a l'intestí, fomentant d'aquesta manera el seu creixement. Tots dos es solen afegir a alguns productes lactis fermentats (iogurts), però a més els prebiòtics es troben de forma natural en molts aliments vegetals (ceba, carxofa), fruites i cereals.

Hi ha aliments, sobretot certes verdures, que contenen aquests compostos i els confereixen propietats, antitusígenas i expectorants, entre les quals destaquen la ceba, rave i créixens.

Es tracta d'un conjunt de substàncies resinoses que recullen les abelles de certes parts de les plantes i que modifiquen, en part, amb les seves secrecions. Les abelles fan servir aquesta substància per recobrir rusc i protegir-la així de virus, fongs i bacteris. La composició del pròpolis depèn de l'origen vegetal, però en general conté bàsicament resines i bàlsams, cera d'abella, olis essencials o volàtils, pol·len i altres components variats (orgànics i minerals). S'han identificat més de 160 compostos, dels quals un 50% són compostos fenòlics, als quals se'ls atribueix acció farmacològica (efectes antiinflamatoris, immuno-estimulants, antimicrobians, antivirals i de regeneració de teixits). El pròpolis se sol prendre com a alternativa per fer front als refredats i en cas d'irritacions de gola.

Exemple de dieta per a l'hivern

- Un got de llet i tres cullerades de muesli.

- Suc de taronja i entrepà (50 g) de pa integral amb embotit de gall dindi.

- Arròs saltat amb cors de carxofa; sorell a la planxa amb all i julivert; 1-2 kiwis.

- Torrades amb formatge fresc i melmelada; iogurt fermentat amb probiòtics.

- Puré de carbassa amb porros i patata; truita de ceba; poma o peres a l'forn amb canyella.

Per DKV Seguros

* Pots seguir tota l'actualitat del món del pàdel en els nostres perfils de Facebook y Twitter així com subscriure't a la nostra Newsletter diària de notícies.

compartir
article anteriorLa promesa complerta per Paquito Navarro
article següentVíctor Carretó: "El pàdel és un esport idoni per a les persones en cadira de rodes"
Pàdel World Press és un periòdic en línia dedicat al món del pàdel que, durant 24 hores al dia, s'encarregarà d'oferir l'última hora del segon esport més practicat a Espanya. Notícies, entrevistes, reportatges, anàlisi ... Tots els aficionats podran gaudir del pàdel des d'un nou punt de vista, sempre sota la serietat, el rigor periodístic i els coneixements d'un equip amb més d'una dècada d'experiència en el món del pàdel.