Tornen els sempre interessants articles d'Andrea Cañas Onzain, una reconeguda Coach Nutricional que, un cop més, ens parlarà sobre la importància del que ella mateixa defineix com el 'Entrenament Invisible': la nutrició.

Pàdel World Press .- Després d'un temps sense actualitzar aquesta secció, parlarem d'una cosa molt important per a tothom i més important encara per a les persones que fem exercici de forma regular.

Abans de dedicar-me al món de la nutrició vaig ser, durant diversos, anys directora d'un famós Centre d'Estètica a Madrid.

I encara que sembli que aquests dos mons no tenen res a veure, sí que estan estretament relacionats perquè, com diu la famosa frase: «Som el que mengem». Per tant, el que veiem per fora és el resultat del que tenim per dins.

Moltes vegades haureu vist a algú amb la pell genial, sense arruguetes, sense grans .... I és veritat que en molts casos és producte d'unes cures fantàstics a nivell cutani, però deixeu-me que us asseguri que el 75% de l'estat d'una pell té a veure amb els nutrients que tingui per dins i amb com la alimentem. A la fi i al el cap, la pell és l'òrgan més gran que tenim.

Així que avui anem a veure alguns aliments rics en nutrients que tenen molt a veure amb la pell, la seva salut i el seu bon aspecte.

Tots coneixem el betacarotè, els antioxidants o la Vitamina C, però segur que no tots coneixeu la axtansantina o el licopè. Doncs som-hi:

El licopè és un pigment que dóna al tomàquet el seu característic color vermell. És un molt potent antioxidant que a nivell cutani crea una pel·lícula foto-protectora que ajuda a la pell a tolerar millor l'exposició al sol. Per a aquelles que us agrada prendre molt el sol, o que viviu en zones de costa o el camp, és fantàstic ja que és una manera natural de crear una barrera protectora.

El licopè es troba en el tomàquet i tots els seus derivats com ara salses de tomàquet o sopes de tomàquet.

Un altre d'aquests ingredients o nutrients és, com us he dit, el betacarotè. És l'ingredient estrella que ajuda a que ens pugi millor el color en prendre el sol. Però el seu benefici desconegut és que regula el pH de la pell, el famós ph 5.5, gràcies a que rehidrata la pell i ajuda a una renovació estable de les cèl·lules de manera que alenteix l'envelliment.

Els aliments rics en betacarotè són pastanaga, carabassa i els espinacs encara que no ho cregueu, entre d'altres.

La astaxsantina pot provenir de dos costats: tenim la astaxsantina vegetal que és una alga mil·lenària, de fet data d'abans de l'època dels dinosaures. Es diu que és l'antioxidant més poderós que existeix i el més resistent ja que ha resistit a tots els canvis que s'han produït en el Planeta Terra. També n'hi ha d'origen animal, és el pigment que fa que el peix o el marisc sigui rosa. A nivell cutani és un gran defensor contra els radicals lliures (per les seves propietats antioxidants), defensa a les molècules cutànies de dins a fora.

La famosa Vitamina C que és molt coneguda per ser una gran defensora del sistema immune però, a nivell cutani, és una gran ajuda perquè la pell produeixi col·lagen que no només és bo per a la pell i fa que sembli més omple i sucosa sinó que , a més, el col·lagen és el regit connectiu que manté el nostre cos.

Els aliments amb més concentració de Vitamina C són els cítrics i les verdures de fulla verda.

I finalment, els antioxidants en general ... Però anem a veure la seva funció des de dins cap a fora perquè no només protegeixen la pell, protegeixen a tot el cos. Per entendre la seva funció anem a entendre la funció dels radicals lliures.

Imagineu-vos una molècula del nostre organisme amb dos electrons, caminat feliç el cos. Tot d'una, es troba amb un radical lliure, que només té un electró que es troba tot sol i què fa? ... Li roba a la nostra preciosa molècula un dels seus, descompensándola i provocant la seva mort i per conseqüència el que anomenem dany cel·lular.

Hi ha moltes fonts diferents de radicals lliure. D'una d'elles no ens podem lliurar ja que el simple fet de respirar fa que el nostre cos s'ompli de radicals lliures i els esportistes en tenir més flux d'oxigen circulatori més encara. Després hi ha altres com la mala alimentació, segona en el rànquing, el sol, tabac, pol·lució, estrès ...

De totes, l'única que podem controlar és l'alimentació i per això hem no només tindrà cura si no donar-li al cos un extra d'antioxidants perquè les nostres molècules i cèl·lules no pateixin en excés. Un cos oxidat és un cos que no està sa, que envelleix abans i que malalta abans.

Així que anem combatre l'oxidació de la millor manera possible i protegir-nos molt, sobretot en aquestes èpoques de l'any en què el sistema immune es veu més perjudicat.

Andrea Cañas Onzain

Coach Nutricional

www.onzaindecasonutricion.com

* Pots seguir tota l'actualitat del món del pàdel en els nostres perfils de Facebook y Twitter així com subscriure't a la nostra Newsletter diària de notícies.