Arriba la setena entrega dels articles de Julián Álvarez. Especialista en Medicina de l'Educació Física i l'Esport, nutricionista i membre del Consell Assessor en Nutrició de Herbalife Internacional, en aquesta ocasió ens parlarà sobre la 'adaptació' de la nostra alimentació a les diferents estacions de l'any.

Pàdel World Press .- L'arribada de la tardor marca un punt d'inflexió: Deixem enrere les vacances i tornem a introduir-nos en la nostra rutina per obrir camí a l'hivern. Tornem als nostres entrenaments, els nostres partits i la nostra presència habitual 'a la pista'. Fins aquí bé, tot correcte, però els esportistes, d'elit o ocasionals, sabem que aquests canvis solen afectar la nostra alimentació. I si bé hauríem de mantenir uns hàbits saludables i una línia d'alimentació equilibrada durant tot l'any, caldria assenyalar que aquesta també s'adapta a les singularitats de les estacions.

Si, aquest article va per tu. Encara que et cuides, estimat jugador de pàdel, és probable que amb l'estiu i les vacances t'hagis 'deixat portar' i hagis deixat de banda algunes d'aquestes recomanacions bàsiques. Per això, és important recuperar com més aviat l'hàbit correcte per evitar que aquests 'relliscades de l'estiu' s'instaurin en els nostres hàbits i afectin de manera negativa a la nostra salut i, sobretot, és fonamental que recobrem el 'ordre'.

Amb les vacances els horaris s'alteren, ens adonem llibertat per trencar les rutines i vam dormir i mengem quan ens ve de gust. Això no està malament per sentir-nos 'alliberats' per uns dies, però el nostre organisme és una 'màquina de ritmes' i el somni; els àpats i l'exercici són els marcadors d'aquests ritmes. Hem d'organitzar de nou la nostra vida amb ordre, aixecant a l'hora que correspon (jo recomano fer-ho una mica abans i fer una mica d'exercici) i menjar a hores més o menys fixes.

Pel que fa a què menjar, per descomptat no hem d'oblidar els avantatges de ser un país mediterrani la dieta és Patrimoni Cultural de la Humanitat. Per començar tenim els cítrics. El nostre 'clàssic' suc de taronja al matí que, a més de col·laborar a la nostra hidratació matutina (que és una necessitat que de vegades, per les presses, oblidem), és una gran font de Vitamina C, el paper en la defensa enfront de aquests refredats estacionals està àmpliament documentat ... Però també és important la vitamina d, ja que amb la disminució de les hores de sol i de la nostra exposició a la mateixa, la disponibilitat d'aquesta vitamina (depenent de l'esmentada exposició solar) es veurà afectada amb el canvi estacional i per això és important mantenir un adequat consum de peixos (sobretot els 'blaus' com la tonyina o la sardina), ous i lactis (encara que els desnatats, a l'ésser una vitamina liposoluble, suposen una aportació molt reduït). Així evitarem problemes per defecte tot i la brusca disminució de la nostra exposició solar, tot i que juguem a l'aire lliure.

No oblidem a més que, en general, totes les fruites i verdures, pilars de la Dieta Mediterrània, també aporten moltes vitamines i gran quantitat de nutrients, inclosos molts antioxidants. Per completar aquesta aportació de nutrients essencials, hem de prendre també aliments proteics vigilant l'aportació de greixos saturats, és a dir, carns blanques (el conill és una bona opció poc aprofitada) però, sobretot, peixos (baixos en greix, i que, quan la contenen, és rica en els molt recomanables Omega3).

Quan tornem a entrar a les nostres rutines també és possible que planifiquem una mica més la nostra dieta, sobretot si podem menjar a casa o acostumem a portar un 'tupper' a la feina. Però tant si fem la nostra pròpia menjar, com si anem a menjar de menú, hem de mantenir aquest criteri de salut i triar sempre la millor opció. Per exemple, fugir de fregits i arrebossats i buscar plats al forn o la planxa i buscar sempre les verdures i el peix, i fins i tot, a les postres, si és que ho vam prendre, triar una fruita en lloc d'un dolç. De vegades, l'estil de vida atrafegat no ens dóna el temps suficient per preparar i prendre un menjar saludable, el que converteix al batut o barreta que substitueixen un àpat al nostre millor aliat.

Un altre element que recuperem en aquestes dates quan comencen a baixar les temperatures, són els plats de cullera, dels quals tenim una ampli ventall al llarg a llarg de tota la nostra geografia i que solen ser plats molt complets que combinen una gran varietat d'aliments amb una base de llegums i verdures i una aportació afegit d'altres aliments proteics (carn o peix). Aquests plats de cullera poden suposar una aportació nutricional interessant sempre que vigilem les calories (en altres paraules, controlar el que es tira a l'olla). També recuperem les infusions, que sempre han estat presents en la nostra cultura i que se situen a l'altre extrem de la balança, ja que, no només no suposen una aportació calòrica, sinó que fins i tot, a més d'altres propietats com l'efecte antioxidant de totes elles, poden tenir un efecte d'activació del nostre metabolisme.

Però, com sempre recordem, el millor motor del nostre metabolisme és una actitud positiva que es pot mostrar des del matí fent una mica d'exercici. I és que, el fet de portar una alimentació saludable i equilibrada és una cosa que s'ha de mantenir tot l'any, no només per cuidar la línia, sinó, sobretot, perquè el nostre organisme romangui saludable.

No es tracta de fer dietes estrictes o oblidar-se de certs aliments, sinó d'aprendre a menjar, adquirir certs hàbits i aplicar el sentit comú a l'àmbit de l'alimentació, acompanyant-la d'una mica de exercici físic. Només així aconseguirem un equilibri entre totes les opcions d'alimentació que tenim a la nostra disposició i aconseguirem aquest estil de vida saludable que afavoreix el bon funcionament del nostre organisme ...

Si no som nosaltres mateixos els que cuidem el nostre cos, ¿qui ho farà?

Julián Álvarez

* Pots seguir tota l'actualitat del món del pàdel en els nostres perfils de Facebook y Twitter així com subscriure't a la nostra Newsletter diària de notícies.

compartir
article anteriorEl Mendoza Open completa la seva Quadre després d'una vibrant Prèvia Final
article següentQuè ens explicarà Alejandra Salazar?
Pàdel World Press és un periòdic en línia dedicat al món del pàdel que, durant 24 hores al dia, s'encarregarà d'oferir l'última hora del segon esport més practicat a Espanya. Notícies, entrevistes, reportatges, anàlisi ... Tots els aficionats podran gaudir del pàdel des d'un nou punt de vista, sempre sota la serietat, el rigor periodístic i els coneixements d'un equip amb més d'una dècada d'experiència en el món del pàdel.